Sådan kan corona-krisen ramme IT-sikkerheden i din virksomhed

12/6/2024

Sådan kan corona-krisen ramme IT-sikkerheden i din virksomhed

Corona-krisen har ændret den måde vi arbejder på: Der er flere, der arbejder hjemme, nogle fra hastigt oprettede hjemmearbejdspladser, og i kølvandet på dette kan der opstå en række IT-sikkerhedsmæssige udfordringer.

Fjernadgang og falske mails
Flere arbejder hjemme, og tilgår måske virksomhedens systemer via egne enheder. Det kan give sikkerhedsmæssige udfordringer i relation til passwords og andre log-in oplysninger.
Der kan desuden være udfordringer i relation til falske mails eller sms'er, der f.eks. foregiver at indeholde nyheder om corona, men som dækker over forsøg på at udbrede ransomware og/eller såkaldte phishinglinks.

GDPR og hjemmearbejdspladser
På virksomhedens lokationer er der faste rutiner for, hvordan man skal behandle data, men de rutiner følger ikke nødvendigvis med, når medarbejderne arbejder hjemme.

Gode råd
Er din virksomhed en af dem, der nærmest fra den ene dag til den anden har måttet sende medarbejdere hjem for at arbejde hjemmefra, eller vil I fremover have flere, der arbejder hjemme, kan du og din virksomhed overveje følgende:

  • Vær tydelig omkring hvilke værktøjer og kommunikationskanaler medarbejderne skal bruge, når de arbejder hjemme. Vær især specifik omkring brug af private mailkonti og filudvekslingstjenester.
  • Sørg for at medarbejderne kender processerne for fjernadgang. Overvej log-in med to faktor godkendelse - det giver et ekstra lag af sikkerhed.
  • Hold styr på midlertidige adgange - og husk at revurdere, når behovet ændrer sig.
  • Sørg for at medarbejderne kender processerne for håndtering af data/persondata - også når de arbejder hjemme.
  • Gør opmærksom på falske mails/sms'er.
  • Rengør IT-udstyr oftere. Undgå at flere deler det samme IT-udstyr.
  • Mind medarbejderne om, at der skal tages backup af arbejdsfiler, der måske kun ligger på lokale enheder.
  • Husk at få opdateret arbejdscomputere - også dem, der står hjemme hos medarbejderne - med seneste sikkerhedsopdateringer.

Se mere om IT-sikkerhed
Se mere om log-in med to faktor godkendelse
Kontakt os